7 училища и детски градини и три центъра за личностно развитие

...
7 училища и детски градини и три центъра за личностно развитие
Коментари Харесай

Само 7 училища и детски градини с доказано 70% ваксиниран персонал |

7 училища и детски градини и три центъра за личностно развиване с най-малко 70% имунизиран против COVID-19 личен състав получиха документи от Министерството на образованието и науката, оповестяват оттова. Те са " за отговорно отношение към опазването на живота и здравето и проявена гражданска позиция ".

Образователните институции са:

- центровете за поддръжка на личностното развиване в Ямбол и Кубрат, където всички работещи са имунизирани;

- Основно учебно заведение (ОУ) " Св. Св. Кирил и Методий " в ловешкото село Бежаново, където процентът на имунизираните е 95%;

- детска градина " Пролет " в с. Малко Враново, Русе - 90%;

- ОУ " Реджеб Кюпчю " в село Топчийско - сред 70% и 80%;

- ОУ " Свети княз Борис I " - сред 70% и 80%;

- ОУ " Христо Ботев " в Бургас - сред 70% и 80%;

- ОУ " Васил Левски " в село Сушево - сред 70% и 80%;

- ОУ " Васил Левски " в село Тодорово в Разградско - сред 70% и 80%;

- Център за поддръжка на личностното развиване в Разград - сред 70% и 80%.

Въпросните 10 институции не са единствените в образованието с най-малко 70% имунизиран личен състав, обясняват от МОН. " Те са първите, които са потвърдили пред РУО този % имунизирани, по тази причина първи получават свидетелството. Проверяват се документите и на други просветителни институции, които са подали данни, че извършват изискванията за приемане на удостоверение. МОН ще издава свидетелства на всеки две седмици ", допълват оттова.

Подалите такива данни към началото на юли са 4% от учебните заведения (общият им брой през образователната 2020/2021 година е над 2 400 по данни на НСИ) и 3% от градините (над 1900 общо).

В съвсем 2/3 от учебните заведения имунизираните педагогичен и непедагогически експерти са под 30%, при детските градини такова е ситуацията при 75% от екипите, допълват от министерството.

Според Националния имунизационен проект при 500 болни на 100 хиляди (14-дневна заболеваемост) детските градини могат да бъдат отворени само при изискване, че 100% от личния състав има документ за имунизация или преболедуване и в случай че и фамилиите на децата също имат такива документи. 

В края на август следва ново изследване на МОН за инспекция на резултата от осведомителната акция за повишение на % имунизирани преподаватели и непедагогически личен състав в учебните заведения, детските градини и ЦПЛР, която стартира на 8 юли. Учредяването на това удостоверение е част от нея.

Стремежът за повишение каузи на имунизираните цели оптимално дълго присъствено образование през идната образователна 2021/2022 година и запазване здравето на работещите в системата на образованието.

Един от тласъците за имунизация е обезпечаването на два спомагателни дни заплатен отпуск за работещите в просветителните институции, които се ваксинират. Те ще могат да бъдат употребени по избор едновременно или поотделно след слагане на първа или втора доза ваксина.

Двата дни са записани в анекс към настоящия Колективен трудов контракт в системата на предучилищното и учебното обучение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР